рецензия от Алберт Бенбасат

"Хелиана Стоичкова е неприлично млада за писателка. Едва 21 годишна е. Учи в НАТФИЗ и едновременно в Нов Български университет. И заедно с това пише. Има отпечатани разкази във вестник "Стършел" и "Литературен форум".
"Абсурдите на Гана По" е първата й книга. Всъщност писането е нейното естествено второ битие; тя живее с него и чрез него, а понякога дотолкова я обсебва, че зарязва присъщите на възрастта й лекомислия и веселби. А написаното е знак за дарба, която огражда свое пространство.
Хелиана Стоичкова не кара по магистралата, построена от литературните майстори преди нея, а се мъчи да проправя солствени пътища. Оглеждайки се наоколо, авторката открива парадоксите на целия смахнат свят, който ни обкръжава. Кратък диалог или монолог, случка в трамвая, в магазина, на стълбището между етажите, в парка, на улицата...
Тя сякаш нищо не измисля, просто записва и сглобява фрагменти от видяното и преживяното във всекидневието. И от всичко това става сюжет - хем битов, обикновен, хем невероятен, дори фантастично-абсурден. Впечатлява тъкмо способността й да извлича от фактите ония детайли, които ги правят уникални и многозначни. С малко думи са направени разказите в нейната книга, но съдържат много подтекст."

Алберт Бенбасат
2001 г.

Доц. Алберт Бенбасат - Преподавател във Факултета
по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски”,
катедра “Печат и книгоиздаване”