в. Литературен Форум

В хаоса на обърканото битие, в което понякога е доста трудно да откриеш себе си, се случват разказите на Хелиана Стоичкова. В сложните нишки на трагичното, комичното, абсурдното и фантастичното се разплитат обикновени и необикновени житейски фрагменти. Културните пластове се разместват, диалогът става опак, разрушен в нормалния си комуникативен смисъл (често обемащ в структурно-художественото си пространство гласа на авторката).
Човешкото страдание, любовта, смехът, страхът, състраданието, случайността, парадоксалното говорене, разминаването и срещането са седнали спокойно около масата на фантастичната гротеска и безспирно се преплитат в странни комбинации като калейдоскоп на невероятното и все пак вероятно съществувание. Светът, в който обитават героите, е едно реално осъществено перпетуум мобиле, една лотария на безкрайно много избори и все пак на един-единствен. Светът непрекъснато се случва в една нескончаема верига от житейските ситуации в 36-те разказа на дебютната книга на младата авторка. Това разиграване на житейски ситуации наподобява парадокса на Къщата с огледалата, в която единственият начин да излезеш от объркването е да ги счупиш. Гласовете на хора от различни социални и културни групи начупват с привидната си лековатост (а защо не и непривидната) по особен начин текстовата тъкан и подпъхват в нея допълнителни смислови пространства.
Леката ирония играе сякаш пасианс с милосърдието. Чувството на присмехулност често отстъпва място на тъгата и обратно. Текстовете са пределно лаконични, та в някои случаи граничат с анекдота. А друг път клонят към лирично-изповедната аз-форма (макар и по един малко завоалиран начин).
Човешкото его, невъзможността понякога да споделиш радостта си, да разгърнеш вътрешния си диалог във външен, да се направиш на друг, да си доволен, че слабата карта не е в твоя сектор, нелепиците в живота, когато търсиш едно, а намираш съвсем друго, отчуждението, лъжата, фалшът, мечтанията, които се сбъдват само в сънищата, трагичното разминаване (а защо не и срещане) между човешките ценностни системи са все проблеми, които поставят разказите на Хелиана Стоичкова.
Възможен ли е светът в този вид и ще открием ли сили и възможности в себе си, за да го променим! Това ще бъде питанка, която всеки сам ще трябва да си изясни и да даде своя отговор първо на вътрешния си аз, а след това на другите.