За природата на интриганта, Хелиана Стоичкова

Интригантите са хора, които умеят за мигове да извъртят фарс, който всеки с богато въображение ще оцени по достойнство. Те са способни да инсинуират проблем от всичко и веднъж поставили хипотетичната вина на масата ревностно я защитават докато не се опитате да се изясните с тях. Това е мига, в който интриганта печели битката, защото ви поставя в позиция да стъпите на черджето на хипотетичния проблем и така той става реален.

Всеки опит да се изясни проблем води до задълбочавяне на проблема. Днес уж сте се изяснили, утре всичко изговорено като несъществуващо вече живее собствен живот и е основа за нови инсинуации. В отровен танц с хлъзгава змия, която се върти около вас и търси места за нови ухапвания. От които няма опазване, защото те идват неочаквано и задължително когато няма свидетели, които биха могли да провалят сююжета.

За съжаление да участваш в такова общуване не е приятно, но за радост е високо образователно, защото с всеки следващ сблъсък се въвеждат нови правила на играта. 

Интриганта формира чувство на превъзходство на базата на комплекс за малоценност.

Интриганта понякога страда повече от това, че няма обект за игра отколкото от това, че няма полза.

Себичният атакува, защото поставя личният си интерес над живота на другите. Някаква лична полза винаги струва повече от човешки живот.  

На основата на това чувство за превъзходство се облягат и садизма и злобата.