Вие фантастите сте виновни за всичко.

Аз няколко пъти вече чувам фразата „Вие фантастите сте виновни за всичко. Вие измисляте всевъзможни проекции и хипотези после някой с повече възможности решава да ги приложи„.

Комерсиалният свят е силно въпросителен днес, когато огромен брой изследоветели разсъждават над финалните акорди на отмиращия капитализъм. Това, което сме чели в дебелите книжки е застрашено да се окаже немеродавно в близкото бъдеще. Хипотези за това какво предстои съществуват хиляди и света на фантастиката прелива от сюжети кой от кой по-интересни. Днес всеки скептик е сочен за фантаст. И всеки фантаст може да се чувства анализатор.  А който не разбира фантастиката вероятно трудно разбира и останалото. Тази корелация е твърда.

Логиката на промишления капитал е изместена от финансовия. Но финансовият капитал има други приоритети и други представи за света. Шошана Збигноф ни говори за „поведенчески облигации“ и концепциите за това какво предстои се роят около няколко твърди ядра. Навлизаме в етап, в който на някои нива трябва да гледаме основно назад, а на други нива трябва да се ръководим от максимата „забрави всичко, което си чел“. Любимият ми пример от модерен учебник по икономика е „стопанска дейност може да бъде извършвана след присвояване на капитал“ и „трудовата дейност се извършва посредством ръце и глава“. Как звучи това?

Според мен класовият антагонизъм нямаше да съществува ако не съществуваха монопола, лицензията и откровеното грабителство. Суспендирането на суверенитет е пряко свързана с със създаването на предпоставки за грабителство. Как се коментират думите на  Майкъл Паренти, че „бедните нации не са бедни. Те са прекомерно експлоатирани“?

Дали обикновената работлива и скромна кокошка продължава да е по-полезна от пауна? Говорим за промишлено научно-техническата революция. В общество от пауни кой ще иска да играе кокошката без принуда? В общество от работливи кокошки от пауни няма нужда. Предстои социален и производно психологически колапс. Промишленост без хора, взаимоотношения без хора, търговия с поведенчески фючърси и купичка с брашняна каша. Брашното с неизвестен състав.